Glavni meni

: Купить корпус для компьютера. Самый лучший корпус для компьютера. Игровой корпус для компьютера. Скачать программы для компьютера. Быстро скачать русские программы для компьютера. Скачать программу для очистки компьютера. Профильная труба цена. Трубу профильную куплю дорого. Труба профильная гост. Новые смартфоны цены. Купить новый самсунг смартфон. Новая модель смартфона.
Горяще туры в турцию. Лучшие туры в турцию все включено. Подбор тура в турцию. Народное лечение глаз. Все болезни глаз лечение. Отекли глаза лечение. Готовые программы Python. Учим python 3 быстро. Скачать книги по языку python. Боли внизу живота. Болит живот при беременности сильно. Почему болит живот.

 

receptivni tur

 putgraf

VEST: Turistička agencija “Nacional” Valjevo je izdala PUTOGRAFIJU 1995-2015 gde su sva važna dešavanja i programi sabrani i zabeleženi za prvih 20 godina.
bar_rivbar_rivbar_rivbar_rivbar_rivbar_rivbar_rivbar_rivbar_riv

Informacije

 BARSKA RIVIJERA

Barska rivijera na svojoj obali broji oko 20 plaža i nekoliko vrlo popularnih ljetovališta. Najpoznatija mjesta su Sutomore, Utjeha, Dobra Voda i Čanj. 

Na barskoj rivijeri se nalazi nekoliko kulturno istorijskih spomenika koji svjedoče o burnoj istorijskoj prošlosti ovog dijela crnogorskog primorja. Mjesta koja možete posjetiti su Stari Grad Bar koji se nalazi na oko 4 km od grada Bara kao i staru maslinu kod Bara čija se starost procijenjuje na preko 2000 godina i jedna je od svega tri masline stare preko 2000 godina na balkanskom poluostrvu.  

Tvrđava Nehaj iznad Sutomora se nalazi na 250 metara nadmorske visine – sa ove tačke se pruža predivan pogled na rivijeru.  

Izmedju Bara i Sutomora se nalaze ruševine manastira Ratac koji datira iz IX vijeka na istoimenom rtu. 

Centar Barske rivijere - grad Bar je luka, odlično povezana linijama feribota Bar-Bari i Bar-Ankona. Do Bara i Barske rivijere možete doći i željezničkim saobraćajem prugom Beograd-Bar kao i Jadranskom magistralom.
 barska rivijera

BAR

Bar je gradsko naselje u opštini Bar u Crnoj Gori. Prema popisu iz 2011. ima 13.503 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 10971 stanovnika). Luka Bar je najveća crnogorska luka. Bar je veza Crne Gore sa svijetom, jer je granična opština, koja je Jadranskim morem vezana sa Italijom. Od Podgorice je udaljen 75 km.

Barska opština se nalazi na jugu Crne Gore, između Jadranskog mora i Skadarskog jezera. Sam grad se nalazi na 42°6' geografske širine i 19°6' geografske dužine, na nadmorskoj visini od 4 metra. Bar ima preko 270 sunčanih dana što ga čini jednim od najsunčanijih gradova u Evropi.

Bar okružuju brojne planine. Najveća je Rumija, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 1.595 m. Pored nje, tu je, sa jedne strane Sutorman čiji se vrh „Široka strana“ na nadmorkoj visini od 1.185 m. Sa druge strane nalazi se Lisinj sa najvišim vrhom „Loška“ na nadmorskoj visini od 1.353 m.

U okolini Bara nalazi se nekoliko manjih rijeka. Najbliže gradu su Rikavac (17 km) i Željeznica (19,5 km), koje se ulivaju u Jadransko more.

Tokom 2010. godine opštinu Bar je posetilo 142.000 turista što je čini jednom od glavnih turističkih destinacija u Crnoj Gori.


 

 bar

SUTOMORE

Sutomore je gradsko naselje u opštini Bar u Crnoj Gori. Prema popisu iz 2003. bilo je 1827 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 1123 stanovnika).

Sutomore se može podjeliti na tri dijela: Polje gdje živi veći dio žitelja koje je smješteno na istočnom dijelu Spičanskog polja, obalu koja obuhvata 2km šetališta uz plažu i okolna naselja (Rutke, Brca, Nehaj, Mišići...). Glavna ulica spaja obalu i polje i u njoj se nalaze škola, vrtić, pošta i dom zdravlja.

Malo mesto udaljeno nekoliko kilometara severno od Bara, nalazi se na Jadranskoj magistrali i neposredno uz železničku prugu koja predstavlja most između Beograda i Južnog dela Jadrana. Čitavo mesto se prostire uz obalu koju karakteriše kilometarski duga šljunkovita plaža, duž koje su locirani mnogobrojni hoteli, restorani, kafići. U pozadini su brda obrasla četinarima i mediteranskim rastinjem.

 sutomore

ČANJ

U Čanju se nalazi kompleks hotela i vikendica. Čanj se prostire duž izolovane obale duge oko 1.200 metara, koja je zbog lepote šljunka kojom je prekrivena dobila ime Biserna obala. Atraktivno turističko mesto, pripada Barskoj Rivijeri. Nalazi se u uvali između Petrovca i Sutomora. Ima izuzetnu šljunkovitu, zlatastu plažu u dužini od 1.200 m. Zbog boje i lepote šljunka kojim je prekrivena, plaža u Čanju dobila je naziv
"Biserna obala". U neposrednoj blizini Čanja je smeštena čuvena Kraljičina plaža do koje se dolazi samo brodićem. Čanj turisti rado posećuju, uživajući u čistoj boji mora i vrelini sunca. Izolovano od glavnih
saobraćajnica nudi uslove za prijatan i bezbedan odmor.

 canj

ŠUŠANJ

Šušanj je naselje u opštini Bar u Crnoj Gori. Prema popisu iz 2003. bilo je 2212 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 1324 stanovnika).

U naselju Šušanj živi 1581 punoletni stanovnik, a prosečna starost stanovništva iznosi 34,4 godina (33,8 kod muškaraca i 35,0 kod žena). U naselju ima 646 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,41.
 susanj

DOBRA VODA

Dobra Voda je naselje u opštini Bar u Crnoj Gori. Prema popisu iz 2003. bilo je 995 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 850 stanovnika).
U naselju Dobra Voda živi 757 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 38,3 godina (37,2 kod muškaraca i 39,4 kod žena). U naselju ima 306 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,25.
 dobre vode
 
Tešnjarske večeri PDF Štampa El. pošta

Svuda pođi, u Tešnjar dođi!

Nisu prvi putnici u Tešnjar došli kada su Tešnjarske večeri započele, stizali su, kao Evlija Čelebija, i tri veka ranije. O Tešnjaru pisali su sve najlepše naslovljavajuči ga kao Valjevo, jer drugog Valjeva zapravo nije ni bilo. Onda se Valjevo, u sad već pretprošlom veku, selilo preko Kolubare, a Tešnjar pomalo zaboravljao i dotrajavao. I bilo je skoro sve došlo do kraja kada nam se Tešnjar leta gospodnjeg 1987. vratio. Nimalo slučajno, istog leta počele su Tešnjarske večeri, a još manje slučajno, prve je večeri bila promocija knjige "Zanatstvo valjevskog kraja", jer je Tešnjar od početka bio čaršija pravih zanata.

U to doba turistička agencija "Nacional" možda je samo kao ideja postojala u glavi njenog tvorca Rada Marića, jer turizam, kao novi zanat, kod nas još nije bio poznat. Dogodilo se da se sve dobro pogodilo: "Nacional" se pojavio usred Tešnjara i najavio na Tešnjarskim večerima 1995. Nekako lako i prirodno taj je termin ostao ovih sedamnaest godina.

Uvek su nam ovde bili glumci i muzičari, stizali su fijakeri i prvi srpski autobus Brane Dragojevića, a i prva tri "Nacionalova" autobusa, kazivane su dobrodošlice i dizane zdravice, naši putoljupci pričali su priče sa putovanja a, pomalo usput, svake smo godine skromno pokazivali i priznanja nimalo skromne vrednosti: najlepši izlog Valjeva, šampion YU turizma, gramata šabačko-valjevske eparhije, biznis-partner godine, Septembarska nagrada Valjeva...

I tako, godinu za godinom, rastao je "Nacional", a množile se i Tešnjarske večeri. Na žalost, za razliku od "Nacionala", često su se i selile. Prvo mesto koje je oprobano posle rušenja barake Druge zdravstvene stanice i bilo bogom dano za tešnjarski trg i festivalske programe - rasprodano je i zazidano. Potom smo bine i tribine premeštali po tešnjaru nailazeći na proteste Tešnjaraca zbog gužve i buke a najviše zbog zatvaranja saobraćaja. Tako su glavni programi sišli na kolubaru, a posle uređenja i zatvaranja saobraćaja i na Trg knjeginje Ljubice, sa velikom verovatnoćom da sada i odatle budu proterani. Ima logike u sadašnjim protestima Tešnjaraca što je Tešnjar ostavljen po strani, ali ima logike i u ocenama Festivalskog odbora da su Tešnjarci upravo upornim zahtevima za saobraćaj kroz čaršiju i nedostatkom inicijative doprineli da osim "Galerije 34" u Tešnjaru drugih prostora za kulturne programe dugo nije bilo.

Kao pozitivan primer, od početka isticana turistička agencija "Nacional", koja je svojom organizacijom program, uz konsultaciju sa organizatorom Festivala, dokazivala da se atraktivan program može napraviti i bez bučnih zahteva za finansiranje iz budžeta. Još uvek važi zaključak da bi uz slične događaje ispred još nekoliko lokala u Tešnjaru, Tešnjarske večeri opet prešle na desnu obalu Kolubare. Dobar primer će ovog leta biti etno-program koji u okviru Tešnjarskih večeri priređuje galerija "Umetnost" u Tešnjaru. Tešnjarska će, takođe, biti i promocija na Keju prvog srpskog ustanka sa reklamnom prodajom knjiga, udžbenika i školskog pribora.

Ove godine je, tokom festivala, saobraćaj zatvoren u večernjim časovima, omogućeno je korišćenje uličnog prostora bez nadoknade i postavljanje tezgi za prodaju robe bez ograničenja radnog vremena. Čini se logičnim da će Tešnjarci ovim olakšavajućim okolnostima odazvati, o čemu već ima nagoveštaja. Sa zdravom logikom da ni "kuća putujuća" ne sme nikad odputovati tako daleko da ne bude i u svom gradu kad je najzanimljivije.

Branko Lukić Mlađi

 
Prijatelji

Yuta Garancija putovanja 2018 TRANSPARENT